Zwembadinstallaties
De zwembadinstallatie is het hart van het zwembad.
Voor de installatie van uw zwembad heeft u keuze uit diverse mogelijkheden. Er zijn installaties die geheel geautomatiseerd zijn, maar er zijn ook simpelere systemen, waarbij meer handmatig werk moet worden verricht. Dit is afhankelijk van uw wensen. Installatiebedrijf Frans Schalkwijk Zwembadtechniek kan u hierin adviseren.
POMPEN
De zwembadpomp is het onmisbare hart van het zwembad. Deze zorgt ervoor dat het zwembadwater circuleert en onder hoge druk door het filter gespoeld wordt.
FILTERS EN TERUGSPOELVENTIELEN
Om het zwembad in een goede conditie te houden is een juiste filtercapaciteit van wezenlijk belang. Voor het bepalen van de juiste filtercapaciteit dient de zogeheten turn-over bepaald te worden. Een turn-over geeft het aantal uren aan waarin de totale zwembadinhoud één keer door het filter gaat.
Voor privé buitenbaden geldt een turn-over van 4 á 5,voor privé binnen baden 5 á 6. Bij een zandfilter wordt altijd een klep gebruikt. Met deze klep of terugspoelventiel wordt de stromingsrichting van het zwembadwater en de functie van het filter bediend.
VERWARMING
Zwemmen is het prettigst bij een aangename watertemperatuur. Dat geldt voor een binnen- en buiten-zwembad. Verwarmen van het zwembadwater kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld via het CV-circuit, warmtepomp of middels zonne-energie.
Ook een Hydrodeck lamellenafdekking kan in de solar uitvoering direct veel warmte af geven aan het zwembadwater.
SCHAKELKASTEN
De schakelkastregelt en beveiligt de gehele installatie en alle overig mogelijke sturingen.
Er zijn diverse uitvoeringen, afhankelijk van de installatie.
Waterbehandeling
Schoonheidsbehandeling van uw zwembadwater
Een zwembad is er voor uw plezier. En dat plezier begint met zuiver water. Hoe u dat water in een uitstekende conditie houdt? Wij kunnen u hierbij adviseren. Onderstaand treft u niet alleen achtergrondinformatie aan maar ook tal van tips voor het onderhoud, inclusief de hulpmiddelen die u daarvoor nodig heeft.
Als u deze tips in de praktijk brengt, verzekert u zich van het zuiverste water. Een heel seizoen lang, jaar in jaar uit. U zult zien dat het onderhoud van uw zwemwater eenvoudiger is dan u denkt.
Wat u zelf kunt doen
Zwemplezier van het zuiverste water begint bij een doordacht water-circulatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Daarmee legt u de basis voor schoon en helder water.
Maar u kunt zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van uw badwater, door regelmatig bladeren uit het water te vissen, ‘s avonds uw bassin af te dekken, uw bad zo nu en dan een grote beurt te geven met een bodemreiniger en de omgeving schoon te houden. Dit reguliere onderhoud verhoogt uw zwemplezier en uw bad ligt er altijd uitnodigend bij voor een frisse duik. Bij gezond zwemwater komt echter meer kijken. Desinfecteren bijvoorbeeld, én een doordachte waterbehandeling. Laten we de feiten eens op een rij zetten.
Algen, bacteriën en verontreinigingen krijgen geen kans
Een verwarmd buitenbad krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij zomerse temperaturen voelen bacteriën zich hierin als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in een ras tempo. Algen houden eveneens van zonnenstralen.Ze zorgen voor een groene aanslag en verkleuren uw zwemwater. Bovendien veroorzaakt algenafzetting de kans op uitglijden. En wat dacht u van haren, huidschilfers en zonnebrandcrème die in uw bad achterblijven? Of bladeren, stof en insecten? Gelukkig hoeft u van dit ongemak geen hinder te ondervinden. Met een juiste waterbehandeling worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen en bacteriën geen kans. Sterker nog: u bent zeker van een constante kwaliteit zwemwater, en van zwemplezier zonder zorgen.
Enkele begrippen
Om uw zwemwater aantrekkelijk te houden, is een gezonde waterbalans is eerste vereiste. Daar komen we straks op terug. Eerst willen we u vertrouwd maken met enkele begrippen. Ze komen u ongetwijfeld bekend voor. ‘Meten is weten’ geldt in het bijzonder voor gezond zwemwater. Om uw metingen uit te voeren gebruikt u een testset.
Mg/ l en parts pro million (p. p. m.)
In uw zwemwater bevinden zich stoffen als chloor en calcium. De concentratie van deze stoffen drukken we uit in Mg/ l of p. p. m.: éénduizendste gram per liter.
pH- waarde
Ook deze term klinkt u vast en zeker bekend in de oren. De pH- waarde geeft aan of uw water basisch, neutraal of alkalisch is. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch, bij minder dan 7,0 zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8. De ideale waarde is 7,2. De pH- waarde is van belang voor de desinfectie van uw bad. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH- waarde van belang.
Calciumhardheid en kalkevenwicht
De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw bad. En omgekeerd. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p. p. m (5,5°- 14° dH = Duitse graden hardheid). Zacht water heeft een hardheid van 0 - 145 p. p. m. (0°- 8° dH), middelhard water 145 - 270 p. p. m. (8°- 15° dH) en hard water 270 - 540 p. p. m. (15°- 30° dH). Hoeveel kalk mag er in uw water zitten? Hoe krijgt u helder water en voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in uw zwemwater voor 100 procent opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door vlokken is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw bad niet aangetast.
Alkaliteit
pH- waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH- waarde. Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze dient te liggen tussen de 100 en 150 p. p. m.
Chloorwaarde
Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde: 0,5 - 2,5 p. p. m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie.
Het ligt tussen de 0,5 - 2,5 p. p. m. (binnenbaden 1,0 p. p. m., buitenbaden 2,0 - 2,5 p. p. m.). Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p. p. m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.
Cyanuurzuur
Cyanuurzuur voorkomt dat uw chloor snel uitgast en daardoor niet meer desinfecteert. Het zit standaard in o. a. chloorgranulaat (Surchloor 60) en chloortabletten (Maxi 90). De normale waarden zijn 20 - 35 p. p. m. Te veel cyanuurzuur betekent weer dat uw chloor niet kan desinfecteren.
Temperatuur
De temperatuur van uw zwemwater bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriën. En hoe meer huidvetten er loslaten. Cosmetica als bodylotion en gel komt eveneens in het water terecht. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor. Voor een privézwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25 en 27° C.
Kalkbalanswaarde
Als de kalkbalanswaarde NIET in orde is kan dit problemen veroorzaken. Een tekort aan kalk https://websitemaker.hostnet.nl/.cm4all/uproc.php/0/waterbehandeling/.foto-temp%5B1%5D.jpg/picture-400?_=15dc1a1be48
zal het water agressief maken, anderzijds zal een teveel aan kalk troebelheid en/ of kalkafzetting veroorzaken. Om eventuele problemen op te kunnen lossen dient de kalkbalanswaarde opgemaakt te worden. Dit kan door de volgende parameters te meten: PH waarde, temperatuur, calciumhardheid en de alkaliteit.
Zo maakt u de waterbalans op
Hiervoor zult u enig meetwerk dienen te verrichten. Zoals de pH- waarde, de temperatuur, de calciumhardheid en de alkaliteit. Aan de hand van uw metingen kent u ze een aantal punten toe (zie tabel). Die punten telt u bij elkaar op. Komt de uitkomst precies uit op 12,1? Dan is uw water in balans. Dit is meteen uw streefwaarde. Zorg dat uw water dit getal zo dicht mogelijk benadert.
Shocktherapie bij intensief gebruik
Uw zwembadwater verdient aandacht. Juist na een druk weekend, intensief zwemmen, bij broeierig weer of na een onweersbui. Dan heeft het water tijd nodig om te herstellen. Hoe u dit herstel bespoedigt? Met een shockbehandeling. U voegt dan een extra dosis chloor aan uw water toe (chloorwaarde tot bijvoorbeeld 4 mg/ l). Deze shocktherapie mist haar werking niet.
Desinfectiemiddelen afgestemd op uw zwemwater
Ongetwijfeld houdt u uw water in een uitstekende staat. U voorkomt hiermee extra maatregelen achteraf. Hoe u ook wilt desinfecteren, uw zwembadbouwer biedt u chloor en anti-algmiddelen die toegesneden zijn op uw watercondities.
Uw zwemwater in conditie houden
Uw zwemwater in conditie houden vraagt de nodige zorg en aandacht. Mocht u op een van onderstaande problemen stuiten, dan lost u ze als volgt op:
Voor een juiste dosering dient u het etiket op de productverpakking te raadplegen.
Klaar voor de winter
Wat doet u met uw bad als het seizoen erop zit? Ongetwijfeld loopt u het bassin nog eens na en controleert u de installatie. Werkt ie nog zoals het moet? Nergens lekkages? Zijn alle bladeren uit uw bad? Het spreekt voor zich dat u uw zwembadinstallatie vorstvrij maakt. U voorkomt hiermee dat onderdelen en leidingen stuk vriezen. Alle waterhoudende delen die boven de vorstgrens liggen (minder dan ca. 70 cm onder het maaiveld), tapt u af. Evenals het filtersysteem. Het bad zelf pompt u leeg totdat skimmers en inspuiters vrij liggen. Deze dopt u met pluggen af. De buizen pompt u leeg. Het water dat in het bad gaat overwinteren, staat zeker 6 maanden stil. Het loont de moeite om nu al dit water de nodige zorg te geven. Dat scheelt u in de lente extra werk. Graag geven we u de volgende tips. Zuig grof vuil van de bodem en loos het eventueel direct op het riool. Laat uw filter goed terugspoelen, minstens 10 minuten. Pomp het water uit het bad tot ca. 20 cm onder de inlaat en verwijder de vetrand met Aqua Easy reiniger. Vervolgens tapt u pomp en filter af. De aftappers laat u open. U zet de filterketel open en u verwijdert het deksel. Pomp en filter kunnen drogen. Filterzand dat ouder is dan 5 jaar kunt u vervangen.
Heeft u een horizontaal gemonteerde drukmeter? Draai deze los en laat ’m leeglopen. U voorkomt hiermee bevriezen. Leidingen waarin water kan blijven staan, tapt u eveneens af. Ook cv- leidingen en installaties voor zonne- energie. De aftappers laat u open staan. Uw zwembadwater houdt u in topconditie door het Aqua Easy overwinteringspakket toe te voegen. Dit is een speciaal pakket waterbehandelingsproducten. De expansie van ijsvorming vangt u op d. m. v. zogenaamde winterdrijvers. Deze worden in een diagonale lijn in het badwater geplaatst zodat ijsschotsen geen schade aan het zwembad kunnen toebrengen. Heeft u een lamellenafdekking? Verwijder de herfstbladeren, rol ‘m op en dek uw bad af met een winternet. Zo houdt u uw bad vrij van bladeren. Laat deze drogen, zet ‘m goed in de talkpoeder en berg deze op in zwart plastic. In de herfst heeft u alle gelegenheid om uw installatie te laten controleren en te onderhouden. Controleer tussentijds het waterniveau. Door veel regen kan het water hoog stijgen. Overtollig water kunt u met een dompelpomp afvoeren naar het riool. IJs mag u nooit kapot slaan. Het kan uw bad beschadigen. Vanzelfsprekend bewaart u uw voorraad waterbehandelingsproducten op een droge, veilige en vorstvrije plaats.
Klaar voor de zomer
Lopen de temperaturen weer op tot zomerse waarden, dan wilt u natuurlijk weer zo snel mogelijk van uw zwembad genieten. U begint ook ditmaal met de nodige voorbereidingen. De controle van uw zwemwater is daarbij inbegrepen. Is het water tijdens de wintermaanden echt vervuild, dan pompt u uw bad helemaal leeg, indien het zich hiervoor leent. Een dompelpomp is een hulpmiddel bij uitstek. Met lauw water en een borstel verwijdert u vuil en afzetting. Grof vuil zuigt u van de bodem. Een (eventuele) vetrand neemt u weg met Aqua Easy randreiniger. U vult uw bad met leidingwater.
Vervolgens maakt u uw filterinstallatie klaar voor gebruik. Zand dat ouder is dan 5 jaar vervangt u door nieuw. De filterinstallatie laat u continu lopen totdat het water weer helder is. U controleert leidingen, ontluchters en u draait de aftapkranen weer dicht. Dan neemt u de zwembadverwarming in bedrijf. Ook accessoires als bodemreinigers, afsluiters, testset en thermometer loopt u na. Is uw voorraad waterbehandelingsproducten nog op peil? Om uw water in conditie te krijgen gebruikt de tips uit het hoofdstuk ‘waterbalans’. Uw winternet laat u drogen alvorens op te bergen.
Zwemplezier van het zuiverste water: daar staat Frans Schalkwijk achter.
Onderhoud, waterbalans, meetgegevens, shockdoseringen... Wellicht komt het allemaal op u af. Hoe u vertrouwd raakt met gezond zwemwater? Neem deze pagina’s nog maar eens door en laat alles een ogenblik bezinken. Neem er even de tijd voor. Daarna gaat u gewoon aan de slag. De praktijk leert dat u het onderhoud stap voor stap onder de knie krijgt. Alsof u nooit anders heeft gedaan. Het gebruik van een testset is doodeenvoudig, evenals het reguliere onderhoudswerk. Gewoon de aanwijzingen volgen en u raakt snel vertrouwd met de kwaliteitszorg voor uw zwemwater.
Heeft u vragen?
Natuurlijk kunt u altijd bij ons terecht. Wij zijn uw aanspreekpunt en deskundigen bij uitstek. Wij volgen de nieuwste ontwikkelingen op de voet en kunnen u altijd advies geven. Wij kennen het klappen van de zweep op het gebied van zwembadtechniek en onderhoud van zwembaden. Bij alle problemen dragen wij de juiste oplossingen aan. Ook bij zeer moeilijke vraagstukken voorzien wij u te allen tijde van een bruikbaar antwoord. Voor zwemplezier van het zuiverste water kunt u altijd bij Frans Schalkwijk terecht.
© Installatiebedrijf Frans Schalkwijk - Zwembadtechniek sinds 1993.