Zwembadinstallaties

De zwembadinstallatie is het hart van het zwembad.

Voor de installatie van uw zwembad heeft u keuze uit diverse mogelijkheden. Er zijn installaties die geheel geautomatiseerd zijn, maar er zijn ook simpelere systemen, waarbij meer handmatig werk moet worden verricht. Dit is afhankelijk van uw wensen. Installatiebedrijf Frans Schalkwijk Zwembadtechniek kan u hierin adviseren.


POMPEN

De zwembadpomp is het onmisbare hart van het zwembad. Deze zorgt ervoor dat het zwembadwater circuleert en onder hoge druk door het filter gespoeld wordt.


FILTERS EN TERUGSPOELVENTIELEN

Om het zwembad in een goede conditie te houden is een juiste filtercapaciteit van wezenlijk belang. Voor het bepalen van de juiste filtercapaciteit dient de zogeheten turn-over bepaald te worden. Een turn-over geeft het aantal uren aan waarin de totale zwembadinhoud één keer door het filter gaat.


Voor privé buitenbaden geldt een turn-over van 4 á 5, voor privé binnenbaden 5 á 6.
Bij een zandfilter wordt altijd een klep gebruikt. Met deze klep of terugspoelventiel wordt de stromingsrichting van het zwembadwater en de functie van het filter bediend. 


VERWARMING

Zwemmen is het prettigst bij een aangename watertemperatuur. Dat geldt voor een binnen- en buitenzwembad. Verwarmen van het zwembadwater kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld via het CV-circuit, warmtepomp of middels zonne-energie.
Ook een Hydrodeck lamellenafdekking kan in de solar uitvoering direct veel warmte af geven aan het zwembadwater.

 

 SCHAKELKASTEN

De schakelkast regelt en beveiligt de gehele installatie en alle overig mogelijke sturingen. 
Er zijn diverse uitvoeringen, afhankelijk van de installatie.